TRAUMESENSITIVYOGA
TCTSY – TraumeCenter Traume Sensitiv Yoga er en evidens baseret metode som supplement til behandlingsforløb.
Traume-Sensitiv yoga ( TCTSY) er en supplerende behandlingsform mod komplekse traumer og PTSD. Behandlingsformen er baseret på aspekter af trauma teori, neurovidenskab og tilknytnings teori.
Traume Sensitiv Yoga handler om at bringe kroppen ind i behandlingen af komplekse traumer & PTSD som et supplement til den eksisterende kognitive samtale.

Deltagerne i TCTSY inviteres af en uddannet facilitator til at lægge mærke til, hvad de føler i deres krop og at praktisere at træffe valg om åndedræt og bevægelse baseret på fornemmelser i kroppen. TSY er en kropsorienteret traume behandling. Arbejdet med kroppen kan udløse implicitte minder. For at skabe en helhed i din behandling vil det være nødvendigt at arbejde sammen med en professionel samtale partner.

Målet med TCTSY er at hjælpe deltagerne ved at:

• Invitere til Interoception.
• Øge følelser af Empowerment.
• At genopbygge og / eller styrke forholdet til sig selv og andre.

“Hvad de fleste mennesker ikke indser er, at traumer ikke er historien om noget forfærdeligt, der er sket i fortiden, men rester af aftryk efterladt i folks sensoriske og hormonelle systemer.
Den proces det er at være i et sikkert sted (kroppen) og kunne opholde sig med de fornemmelser der opstår og se, hvordan de kommer til en ende, er en positiv udviklings proces. Yoga hjælper traumatiserede mennesker med at være med deres krop der opleves som om kroppen har forrådt dem.”
Bessel Van Der Kolk / MD, grundlægger og medicinsk direktør i traumecenter, Boston, MA, USA

Hvorfor er det vigtigt at have en krop og være i stand til at mærke den?
“Hvis vi havde nogen krop havde vi ikke nogen hjerne” Antonio Damasio.

Din krop er fuld af signaler som du bruger i livet til at guide dig rundt. Det være sig i forholdet til andre mennekser og ikke mindst dig selv. Kan du ikke mærke dig selv kan du ikke mærke hvad du har behov for.

Principper Traume Sensitiv Yoga:
• Tryghed & empowerment.
• At bruge inviterende sprog.
• Ingen fysiske guidninger.
• Genopbygge relationer – at starte med din egen krop.
• Kultiverer at være tilstede i DIN krop.
• Genopbygge neurologiske stier som har været berørt af traumetiske oplevelser.

Hvordan TCTSY adskiller sig fra andre former af yoga
TCTSY er en Hatha baseret pratice. I TCTSY bruger facilitatoren et sprog, der er inviterende og giver mod til undersøgelse. Du vil høre sætninger som “i dit eget tempo”, “når du er klar” “måske kan du”, bemærk ” oplev, eksperimentere og fokus på.
Deltagerne vil blive tilbudt forskellige muligheder for bevægelse og de vil være velkommen til undervejs at øge eller mindske intensiteten eller hastighed afhængig af deres komfort niveau. Deltagerne opfordres til at bruge en forudsigelig række af former som en måde at tune ind på fornemmelser i kroppen.
TCTSY bliver undervist i rolige og genkendelige omgivelser hvor der er tænkt over indretning, lys, lyde & lugte. TCTSY indeholder ikke brug af religiøse symboler eller sprogbrug.

TCTSY er en tryg måde at eksperimenterer på at have en krop igennem:
• Bevægelse
• Åndedræt
• Styrke
• Balance
• Afspænding

Lene har bla. udformet og gennemført TC-TSY pilot projekt i samarbejde med Center for Voldtægtsofre i Aarhus på Aarhus universitets hospital. Lene er i proces med fremtidig projekt for at implementer TCTSY på CFV på Aarhus universitets hospital.
Lene udfører TC-TSY hos Mødrehjælpens afdeling i København. Lene er TCTSY facilitaor i projekt “Ud af Voldens skygge” et behandlngstilbud til Voldsramte kvinder og børn.
Individuelle sessioner:

Forløb af 10 individuelle sessioner inkl. forsamtale:
På et individuelt forløb vil jeg tilpasse sessionerne særligt til dig. Det vil være sådan at yoga praksisen vil være det primærer omdrejningspunkt, men der inkluderes såfremt behov opstår mere fokus på evt. åndedrættet eller visualiseringer. Du vil få det bedste ud af et individuelt forløb ved, at købe 10 gange samlet på hinanden efterfølgende uger.
30 minutters forsamtale:
Denne samtale kan du bruge til at stille spørgsmål og hører nærmere om forløb og metode samt møde mig og se og fornemme omgivelserne.

Gruppeforløb af 8 mødegange af 90 minutters varighed:
På dette forløb af mødegange vil du lærer mere om kroppens reaktioner set ud fra traume teorier, relations teorier og neurofysiologien. Undervejs vil du arbejde med kroppen gennem traume yoga som omdrejningpunkt med en mulighed for fordybelse i dit åndedræt, visualiseringer og tegninger.

Der vil være mulighed for samtale undervejs såfremt du har lyst til at dele erfaringer med de andre i gruppen.

Hvis du vil vide mere send gerne en mail til Lene: zensitivyoga@gmail.com